De Lokale Computerjongen

Door kaesve op dinsdag 31 augustus 2010 20:15 - Reacties (42)
Categorie: rants, Views: 7.395

Het is best lastig om een goed introductie-artikel te schrijven voor een blog, dat over jezelf gaat. Wanneer je alleen maar over jezelf schrijft wordt het snel saai en oninteressant; wie wilt er nu weten dat ik 18 jaar ben, of vanaf volgende week ga studeren in Utrecht? Irrelevant.
Vandaag gebeurde er echter iets dat zich goed leent om hier te delen en bovendien de gelegenheid geeft een beeld te schetsen van wat u verder van dit blog mag verwachten. Het begon vannochtend. Toen ik eindelijk eens mijn bed uit kwam liet mijn moeder heel nonchalant een e-mail zien van onze provider, xs4all;

"Er doet zich een veiligheidsprobleem voor op uw computer of netwerk, .."

Oh en de laatste tijd kreeg ze weer nieuwe spam - niets speciaals... Behalve dat het steeds van haar eigen e-mail kwam. Ah, nu had ik in ieder geval de waarschijnlijke bron van deze 'veiligheidsproblemen' gevonden.

Tja, dat krijg je. Zoals ongeveer half Nederland denkt mijn moeder goed met computers te zijn en ik weet absoluut niet wat ze allemaal uitspookt. Het liefst doet ze alles op haar computer zelf, door trial en (vooral) error - pas als er écht iets fout gaat vraagt ze om hulp. Dit maal leek haar laptop nog gewoon te draaien dus ze was zich van geen kwaad bewust. Ze protesteerde dan ook hevig toen ik vertelde dat ze toch beter even haar computer uit kon zetten, omdat ik het best zo snel mogelijk het systeem op nieuw kon installeren. Pas toen bleek dat xs4all ons internet voor voorlopig heeft afgesneden, in verband met dat veiligheidsprobleem, kon ik haar overtuigen.

Terwijl ik dit schrijf (hulde aan froyo en de portable wifi hotspot!) ben ik voor de zekerheid alle systemen op ons netwerk opnieuw aan het installeren, waarna ik fijn even met xs4all ga bellen. Bovendien weet ik dat ik binnenkort ook het nieuwe systeem van Opa mag installeren, het oude systeem van Oud-Oom nog eens mag repareren en een keer de tijd moet nemen voor mijn tante om haar gegrond advies voor een nieuwe laptop te kunnen geven. Dat krijg je als je de lokale computerjongen bent, of die reputatie hebt.

Ik geloof dat er hier op tweakers wel meer mensen die reputatie hebben verworven, dus misschien komt dit verhaal u wel bekend voor. Niet dat ik het vervelend vind ze te moeten helpen; deze mensen - mijn familie - zijn ook nooit te beroerd om mij te helpen wanneer ik dat eens nodig heb. Wat mij wel een beetje irriteert, misschien een beetje onterecht, is dat nonchalante gedrag.

"Hey Ken. Mijn externe schijf doet het niet meer. Misschien heb ik de verkeerde stekker gebruikt, maar dat zal het wel niet zijn, toch? Kan jij hem éven repareren?"

Gelukkig ben ik ondertussen binnen de familie uitgegroeid tot een soort algemene computer-autoriteit, dus geloven ze mij redelijk snel als ik dan zeg dat het toch wel die verkeerde stekker geweest zal zijn en dat ik hem waarschijnlijk niet zomaar kan repareren. Pak uw back-up maar alvast.

Nee, het vervelendst zijn die digibeten die niet willen inzien dat hun kennis in de omgang met computers lager is dan.. Tja, laag in ieder geval. Al helemaal als ze jou inhuren voor het een of ander.. Maar ik denk dat ik die verhalen beter voor een andere keer kan bewaren.

Reacties


Door Tweakers user Forsith, dinsdag 31 augustus 2010 20:21

Wauw, ik heb meestal het tegenovergestelde. Mensen vragen mij meestal wel dingen, maar in regel moet ik bijna aandringen om de systemen te repareren. Daarnaast dan nog de dingen van "kan je hier even naar kijken?" maar dat wordt daarna nooit meer ter sprake gebracht; daar ga ik dan ook niet meer op in.

Door Tweakers user citruspers, dinsdag 31 augustus 2010 20:24

Komt me bekend voor. Het meest vervelend vind ik dat mensen jou om hulp vragen, en als je de oplossing aankomen met "nee, dat is het niet". Als je het zelf zo goed weet, waarom val je mij er dan mee lastig?

Oh, en de niet-googelaars zijn ook nogal vervelend ;)

Door Tweakers user kywr, dinsdag 31 augustus 2010 20:26

je schijft leuk! :o

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 31 augustus 2010 20:31

Ha, ik had als jochie altijd de schijn tegen omdat pc's altijd NA mijn gebruik kuren kregen. En geloof het of niet, maar meestal had ik écht niets meer gedaan dan mail checken of aan een werkstuk voor school gewerkt.
Guess HOE frustrerend dat voor een jochie van 12 (met computeraffiniteit) is. :(
Had achteraf vooral te maken met Windows 98. :X

Nu is mijn familie in ieder geval zover bijgedraaid dat ze mij bellen als ze een probleem hebben, maar als er maar 'iets' onverwacht mis gaat, doemt mijn oude (en frustrerend onterechte) reputatie weer als zwaard van Damocles op.

Dus stel: ik hang een nieuwe harddisk voor mezelf in de PC, en de volgende dag heeft MS Hotmail wave 4 ingevoerd.
Guess what. krijg je op je kop omdat Hotmail anders is sinds je hdd er in zit. -O-

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 augustus 2010 20:36]Door Tweakers user Elephtera, dinsdag 31 augustus 2010 21:01

Herkenbaar. Nu eigenlijk alleen nog maar met mn schoon familie. Die hebben een kennis die altijd de pc's etc regelde. Maakte er echt een complete puinzooi van. Ik heb hun pc's op orde gemaakt, maar gemeld dat het geheugen kapot was, en dat daar de problemen van komen.

Hoor ik een tijdje later via via dat die kennis nu had gezegd dat de problemen kwamen door de illegale windows die ik erop gezet zou hebben. (De windows is 100% legaal...) En omdat de schoon familie voor die windows betaald had, werd ik met dubbele scheve ogen aangekeken.

Prima hoor jongens. Ik ben niet voor niets afgestudeerd in de IT en die kennis heeft nog nooit enige opleiding afgemaakt. Gelukkig neemt mijn vriendin het voor me op omdat die gelukkig wel slim genoeg is.

Door Tweakers user __1337__, dinsdag 31 augustus 2010 21:01

Forsith schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 20:21:
Wauw, ik heb meestal het tegenovergestelde. Mensen vragen mij meestal wel dingen, maar in regel moet ik bijna aandringen om de systemen te repareren. Daarnaast dan nog de dingen van "kan je hier even naar kijken?" maar dat wordt daarna nooit meer ter sprake gebracht; daar ga ik dan ook niet meer op in.
Vooral als mensen net een nieuwe laptop kopen met voorgeïnstalleerde rommel erop. Bied je aan om een herinstallatie te doen, en gelijk gaan alle alarmbellen af want 'het werkt toch? :? '. En natuurlijk zoals citruspers net zei; niet googelaars, het is vaak zo simpel om iets te vinden.. mensen nemen geen initiatief meer om uberhaupt iets zelf op te lossen..

Door Tweakers user Damic, dinsdag 31 augustus 2010 21:03

Euhm windows herinstalleren wie doet dat nu nog? Wrs een viruske of een goed malware.

Tip: hd eruit plukken en aan je eigen pc hangen (via usb ofzo) en met een virus scanner scannen en daarna met een malware scanner. 80% zeker dat het dat is. Ook nog eens een defragmentatieke doen en voila pc draaid weer als een zonnetje.

Overlaatst nog een laptop binne gehad met Windows Security ofzo erop, was dat voor een schoon virus + malware. Je kunt NIKS meer doen.

Door Tweakers user kaesve, dinsdag 31 augustus 2010 21:15

Damic schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 21:03:
Euhm windows herinstalleren wie doet dat nu nog? Wrs een viruske of een goed malware.
ik. regelmatig zelfs. het is niet eens zoveel werk, als je je drivers al klaar hebt liggen. en een virus heb je er vast wel zo af, maar toch heb ik liever een verse installatie. sowieso draaide die laptop nog de vista install van 3 jaar geleden en was ik toch al van plan mijn eigen computer anders in te delen.. verder heb ik één computer overgeslagen, omdat die niet aan het netwerk heeft gezeten sinds zijn laatste verse windows install. blijft er alleen die van mijn broertje over, maar misschien laat ik hem die zelf wel doen :D

Door Tweakers user Appel, dinsdag 31 augustus 2010 21:19

Een stappenplan hoe ik er mee om ga/ging:

1) Plannen:
Zeg nooit "Ik kom er zo aan" plan het, zodat je zeker weet dat het niet stookt met andere afspraken. Dit omdat het makkelijker voor jezelf is, en omdat ze merken dat je niet zomaar op afroep zit.

2) Het kalf vermoorden voordat hij/zij de put weet te vinden:
Haal de admin/root rechten weg. Dit werkt vooral op Windows bakken, maar het scheelt echt een hoop. Uiteindelijk heb je veel minder werk om de programma's een keertje te installeren als elke 3 maanden een machine opnieuw te installeren.

3) Remote:
Wees lui, zorg dat je lekker vanaf je eigen stoeltje een kijkje kan nemen.

4) Exorbitante prijzen:
Dit werkt niet bij de directe familie, maar wel aan de mensen bij wie ze jou hulp gaan aanbieden. Vraag 2x zoveel als waarvoor je het zou doen.

Voorbeeld: 15 euro voorrijkosten, daarna 20 per half uur dat je er bent.

5) Tooling:
Zorg dat je een mapje met cd's hebt waarin je al je tooling hebt, als je er dan toch mee bezig moet. Kan je het net zo goed gelijk snel doen.

Tegenwoordig doe ik het gewoon niet meer, alleen voor mijn moeder. Dat is de enige uitzondering. Voor de rest stuur ik iedereen naar de lokale computer toko door, heeft die vent ook nog wat te doen :P


Door Tweakers user damonk, dinsdag 31 augustus 2010 21:56

haha die link is geweldig :)

Door Tweakers user DJ-Visto, dinsdag 31 augustus 2010 22:01

Dat heb ik ook ja :P

Vooral 'wil je dat even maken' is vaak hij doet t compleet niet meer :P En ja eigenwijsheid is het irritantst :)

Daar in tegen heb ik ook een hele toffe oom die mij altijd gelooft en altijd vraagt of het een goed idee is :)

En hij beloond vaak (hij zegt altijd voor wat hoort wat) ook al lever ik iets minder legaals :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 augustus 2010 22:03]


Door japo, dinsdag 31 augustus 2010 22:13

Houzee TS!

Leest erg leuk weg. Vooral italics om iets te benadrukken staat mij aan.

Ik, japo de grootste read-only gebruiker van Tweakers.net, nodig u uit hier vaker te komen schrijven! :D

Door Tweakers user florejaen, dinsdag 31 augustus 2010 22:20

Komt me inderdaad ook bekend voor :)

Ik ben ook ondertussen al het familielid waar je terecht kan wanneer iets elektrisch/elektronisch niet meer werkt of niet wil werken xD.

Ik heb hier niet zo echt problemen mee, soms is het zelfs wel eens leuk om te doen, je leert altijd wel wat bij :).

Wel vraag ik een vergoeding as ik aan niet-familie hun pc moet sleutelen of zo, bij familie reken ik meestal op een "vrije gift", of wat extra geld bij feestdagen :d

Door Tweakers user ViperNL, dinsdag 31 augustus 2010 22:22

Hey buurman! Geef me eens een auto! Jij werkt toch bij een garage? Kleine moeite voor je toch?

Ik doe ook net of ik er niks van weet als iemand me wat vraagt en ik heb geen zin. Alleen voor directe familie wel natuurlijk. Je krijgt echt de meest onmogelijke vragen soms. Welke laptop moet ik kopen? Waar kan ik films downloaden? Welke videokaart? Maar deze heeft meer megabytes geheugen en is goedkoper! Argh.. frustrerend. Mijn antwoord is daarom altijd: "I know naffing! I am from Barcelona."

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 augustus 2010 22:51]


Door Tweakers user Floort, dinsdag 31 augustus 2010 22:34

Wat ook werkt: Windows? Nee, dat gebruik ik al een paar jaar niet meer. Ik gebruik alleen nog maar $random_unix. Als je me root + ssh toegang geeft kan ik bijna alles voor je doen.

Meestal ben je ze na twee zinnen al kwijt zonder dat je ze hoeft af te wijzen.

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 31 augustus 2010 22:36

LzpAppel schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 21:19:
Een stappenplan hoe ik er mee om ga/ging:
Na jarenlang van hot-naar-haar te hebben gerend en voor talloze familieleden, vrienden, kennissen, kennissen-van-kennissen en achterneven-van-kennissen-van-vrienden-van-kennissen de computer, printer, fax, internetverbinging, monitor of koffiezetapparaat-want-die-heeft-toch-ook-knopjes te hebben gerepareerd heb ik langzaam maar zeker een heel simpel stappenplan gekristalliseerd dat tot op heden nog niet heeft gefaald. Daarom deel ik dan ook met trots mijn stappenplan met jullie.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 augustus 2010 22:39]


Door Tweakers user Appel, dinsdag 31 augustus 2010 22:44

RobIII schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 22:36:
[...]


Na jarenlang van hot-naar-haar te hebben gerend en voor talloze familieleden, vrienden, kennissen, kennissen-van-kennissen en achterneven-van-kennissen-van-vrienden-van-kennissen de computer, printer, fax, internetverbinging, monitor of koffiezetapparaat-want-die-heeft-toch-ook-knopjes te hebben gerepareerd heb ik langzaam maar zeker een heel simpel stappenplan gekristalliseerd dat tot op heden nog niet heeft gefaald. Daarom deel ik dan ook met trots mijn stappenplan met jullie.
Die is toch wat efficiënter als de mijne :P

Door Tweakers user Diocletianus, dinsdag 31 augustus 2010 22:46

Mja, ik "studeer computers" naar het schijnt, en ben daarmee ook een soort van autoriteit op het gebied van alles van geïmporteerde kookwekkers op batterijen tot computers die van de tafel afgevallen zijn, maar vast nog wel te repareren zijn met een schroevendraaiertje.
Wel lekker vervelend vervolgens dat als ik het probleem om wat voor reden dan ook niet op kan lossen (of er treedt later eenzelfde of totaal niet gerelateerd probleem op), dat ik dan de schuld krijg. Ben ik elk geval niet de enige zo te zien... :/

P.S.: Wat ga je studeren in Utrecht? ;)

Door Tweakers user Petervanakelyen, dinsdag 31 augustus 2010 22:56

Man dit komt bekend voor :) Geloof me, het wordt er niet beter op als je ICT gaat doen. Ten eerste komen al je klasgenoten er dan ook nog bij en je "studeert computers" zoals Diocletianus hierboven al zegt dus dan gaat het natuurlijk allemaal veel gemakkelijker en sneller :+

Gelukkig zijn niet al mijn leraren even erg en kent de ICT-leerkracht er toch wel iets van. Anders krijg je van die situaties dat je binnenkort ook "even" mag helpen bij de andere leerkrachten en uiteindelijk uitkomen bij de TV van een kennis van een kennis van een vriend van je :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 augustus 2010 23:02]


Door Tweakers user JeroentjeB, dinsdag 31 augustus 2010 23:03

Heb gelukkig een neef die er de tijd voor heeft om alle pc's van de familie draaiend te houden ;) ("Ik denk niet dat ik dat kan fixen" helpt dan vaak al om ze te laten afhaken) :+

Door Tweakers user DJ-Visto, dinsdag 31 augustus 2010 23:03

Petervanakelyen schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 22:56:
Man dit komt bekend voor :) Geloof me, het wordt er niet beter op als je ICT gaat doen. Ten eerste komen al je klasgenoten er dan ook nog bij en je "studeert computers" zoals Diocletianus hierboven al zegt dus dan gaat het natuurlijk allemaal veel gemakkelijker en sneller :+

Gelukkig zijn niet al mijn leraren even erg en kent de ICT-leerkracht er toch wel iets van. Anders krijg je van die situaties dat je binnenkort ook "even" mag helpen bij de andere leerkrachten en uiteindelijk uitkomen bij de TV van een kennis van een kennis van een vriend van je :P
Ook slim om op die manier (als je geen zin hebt in de les :P) Onder de les uittekomen :p

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 augustus 2010 23:03]


Door 0x7e7e, dinsdag 31 augustus 2010 23:04

Dit plaatje is volgens mij in zulke gevallen vaak toepasbaar.

Jammer genoeg :)

Door Tweakers user Petervanakelyen, dinsdag 31 augustus 2010 23:07

DJ-Visto schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 23:03:
[...]

Ook slim om op die manier (als je geen zin hebt in de les :P) Onder de les uittekomen :p
True ^^ :D

Door Tweakers user Bahmi, dinsdag 31 augustus 2010 23:22

Ik heb eigenlijk maar 1 persoon voor wie ik echt support lever: Mijn oom.

Het is een ontzettend geweldige vent en kan het ook prima met hem vinden. Dat is ook de enige reden dat ik hem help. Voor de rest van de familie heb ik dat tijdperk afgesloten, ik heb er simpelweg geen tijd meer voor, maar voor die oom maak ik altijd een uitzondering.

Voorbeeldje: Hij heeft een crapload aan USB sticks, en stak die altijd in de zelfde poort zodat de driveletter altijd bij een bepaalde USB stick aankwam. Natuurlijk ging dat een keer fout, en na klein uur aan de telefoon snapt hij nu hoe hij drives kan renamen, vaste driveletters aan volumes kan geven etc.

Hij maakt van alles aantekeningen en hij heeft nu een compleet naslagwerk voor computers (hij zoekt ook altijd van alles op in dit boekwerk), van het editen van videos tot het verwijderen van virussen tot het belang van backuppen. Ik gok dat het zo maar 200-250 A4tjes zijn.

Wat ik nog wel het leukste vind is dat hij van een complete digibeet over de jaren is veranderd in een redelijke computergebruiker. Zijn systeem draait nu al een paar jaar zonder onzin, en de enige keren dat hij me belt is voor specifieke vragen, zoals wat voor beeldscherm het beste bij hem past , of een upgrade naar windows 7 voor hem handig is of dat een of ander pinnacle wanproduct allemaal dingen kapot heeft gemaakt en hoe dat het gemakkelijkst te repareren is. Over de telefoon met wat advies lost hij het meestal zelf op, wat fijn is aangezien hij 100 KM van mij vandaan woont.

tl;dr: Iedereen kan de pot op met zijn computertroubles behalve mijn oom want hij is cool en doet de moeite om het te begrijpen en notities ervan te maken.

Door Tweakers user kaesve, dinsdag 31 augustus 2010 23:24

Diocletianus schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 22:46:
P.S.: Wat ga je studeren in Utrecht? ;)
Computers natuurlijk. Nee, preciezer: informatica met de nieuwe richting gametechnologie. On that note: ze zijn dit jaar van Java overgestapt naar C#, onder andere vanwege die nieuwe richting dus. Die gaat goed samen met het XNA-framework van Microsoft. Prima, wat mij betreft. Van beide talen spreek ik wel een mondje, maar C# ligt me toch net iets beter :3
0x7e7e schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 23:04:
Dit plaatje is volgens mij in zulke gevallen vaak toepasbaar.

Jammer genoeg :)
Gelukkig valt dat nog wel mee. Mijn vader zit ook in de ICT en was vroeger altijd de helpdesk in de familie. Overerving heet dat. Maar ik kan met mijn vader wel een goed gesprek hebben over, zeg, de laatste nieuwtjes uit de Java-community.

Door Tweakers user Sgreehder, woensdag 1 september 2010 07:01

Ah, stelletje zeikerdjes. Heeft weinig met moeite doen of het 'snappen', software wordt veel te vaak gewoon geschreven voor de computer, niet voor een gebruiker (die past zich maar aan, of 'snapt' het niet).

Plus, het helpt ook als je houding niet overstroomt van elitair gewauwel en neerbuigende minachting. Tja, en over dan nonchalante; het is toch vaak ook makkelijk en snel op te lossen? Als dat niet zo is maak je dat duidelijk en zie je daarna wel verder. Niet echt moeilijk?

Door Tweakers user Rollo, woensdag 1 september 2010 08:04

Je heb echt verstand van pc's inderdaad als je de pc direct herinstalleert, of het uitschakelen van alle pc's in het netwerk, na het ondervinden van een probleem/virus. /sarcasm

Jezelf erna als een soort autoritaire dienst afstempelen op het gebied van pc kennis binnen de o-zo-zeikerige-pc onwetende- familieleden, zoals je indirect lijkt te zeggen, laat me direct vermoeden dat jij er ook onderdeel van bent.

+1 Sgreehder

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 september 2010 08:04]


Door Tweakers user empy, woensdag 1 september 2010 08:37

Zelf doe ik niks meer voor vrienden en/of kennissen :)

Het eindresultaat is nooit bevredigend en naast mijn normale werk 's avonds ook nog eens op mogen draven vond ik iets te enthousiast worden.
Mijn eigen vrienden weten dat ik best bereid ben voor hun af en toe advies te geven, maar kennissen die je na een half jaar opeens benaderen met een 'hé, hoe is het?' vertel ik dat ik tegenwoordig afstand heb gedaan van computers en regiomanager ben geworden bij McDonalds, daar zit het echte geld!

Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 1 september 2010 09:52

Ik heb dat met het herhaaldelijk uiten van "vanavond heb ik geen tijd, bel morgen maar weer" weten af te zweren. Ik ga toch geen avonden spenderen voor een bak slappe koffie en een klef handje terwijl ondertussen "bedankt" wordt gewauweld.

Ik heb ook een leven. Ja, het ligt aan de software dat gebruikers tig waarschuwingen negeren en iedere toolbar en popup aanklikken die ze tegenkomen. Bij de laatste computer die ik niet voor mezelf heb geïnstalleerd heb ik van het gebruikersaccount ongeveer een guest gemaakt qua mogelijkheden, en uitgelegd dat ze wanneer ze echt, echt echt heel zeker weten iets willen installeren ze "Run As" moeten doen, met als wachtwoord iets als "Ja ik weet het zeker". Als ze het dan nog weten te verkrachten dan is het echt hun eigen schuld.

Door Tweakers user mindcrash, woensdag 1 september 2010 10:40

Terwijl ik dit schrijf (hulde aan froyo en de portable wifi hotspot!) ben ik voor de zekerheid alle systemen op ons netwerk opnieuw aan het installeren, waarna ik fijn even met xs4all ga bellen
Kun je gaan doen, maar als consument krijg je geen telefonisch contact met de afdeling Abuse; hoe laag of hoog je ook springt (zakelijke klanten wél, en die krijgen ook hoge prioriteit bij het weer openstellen van de verbinding).

Je zal ze dus moeten mailen, en reken er maar op dat je voorlopig nog even niet 'normaal' gebruik kan maken van internet via je ADSL verbinding.

Door Tweakers user Naiki, woensdag 1 september 2010 10:43

Duidelijk verhaal, en zo is het ook bij.. of tenminste dat was.
Laatste keer dat ik de opmerking kreeg van "O dan kan ik jou wel bellen als ik problemen heb met mijn computer " Heb ik toch even duidelijk benadrukt dat ik dat zeker niet gratis doe. Nare ervaringen mee om het gratis te doen.. Kost mij tijd en zie er nooit wat van terug. Nee, voor familie zal ik het niet meer doen. (Ouders uitgezonderd :) )

Door Tweakers user Joindry, woensdag 1 september 2010 10:58

Haaa ik voel me direct thuis in je blog.

Ik studeerde geen "computers" en spreek ook geen computer.
Maar ben wel een enthousiast die ermee is opgegroeid. En ben geleidelijk aan ook de lokale pineut geworden. Ook op de werkvloer. Dan hebje nog de leuke/professionele zaken zoals, ik vind iets niet in excell. Maar dan ook, mijn bureaubladachtergrond staat uitgerekt kanje me helpen of mijn muis werkt niet meer. Have you tried turning it off and on again? zeg ik dan systematisch, maar niemand snapt de mop :'( en dan voel ik mij nog slechter.
Het enige wat ik kan zeggen is dat ik blij ben een vriend te hebben die exact hetzelfde probleem heeft. Hij heeft het vooral in zijn familie. Hij rijdt dan 40km en is drie uur bezig en krijgt 5 euro... . voor de moeite.
Het is ook vooral de onderaprreciatie die mij stoort. Das dan altijd ja ik ken ook computers maar dat net niet. Als je voor iemand zijn band vervangt is die nog echt dankbaar. Hoewel je daar gelijk 10 min voorkennis voor moet hebben.

We verdienen stilletjesaan een feestdag vind ik, als die verdomde secretaressen er één krijgen. Die verdienden hem ook omdat hun werk te weinig aandacht krijgt...


@johan: zalige comic

Door Tweakers user rodie83, woensdag 1 september 2010 10:59

Sgreehder schreef op woensdag 01 september 2010 @ 07:01:
Ah, stelletje zeikerdjes. Heeft weinig met moeite doen of het 'snappen', software wordt veel te vaak gewoon geschreven voor de computer, niet voor een gebruiker (die past zich maar aan, of 'snapt' het niet).

Plus, het helpt ook als je houding niet overstroomt van elitair gewauwel en neerbuigende minachting. Tja, en over dan nonchalante; het is toch vaak ook makkelijk en snel op te lossen? Als dat niet zo is maak je dat duidelijk en zie je daarna wel verder. Niet echt moeilijk?
Makkelijk en snel is het nooit. Dat is nou juist het probleem. Zoals laatst, de harde schijf van m'n pa gaf allerlei SMART errors. Even naar gekeken en het ding was niet meer vooruit te branden. Ook de vrije ruimte aanduiding sloeg nergens meer op. Het geluid wat het ding maakte gaf het helemaal duidelijk aan: het ding was aan het overlijden. En uiteraard geen garantie meer. Je zou zeggen: simpel. Maak een backup, haal een nieuwe schijf, bouw 'm in en herinstalleer de boel. Klopt helemaal. Alleen is het een HP bak.

Stap 1: Er wordt geen Windows DVD mee geleverd. Die mag je zelf branden vanaf een herstelpartitie op de hardeschijf. Juist, vanaf partitie op een schijf die dood aan het gaan is. Moet dat? Ja, helaas wel. Want ik heb geen Vista 32 bit in het Nederlands liggen die ik kan gebruiken. Conclusie? 2 DVD's en 1,5 uur verder hebben we zowaar iets dat door kan gaan als installatieschijf.

Stap 2: Openmaken van een HP desktop en hardeschijf vervangen. Openmaken is makkelijk. Voordat je echter tot de conclusie komt dat in de drivecage wazig is geetst hoe de cage te verwijderen ben je een halfuur verder. Maar goed, nieuwe schijf erin, dichtmaken en hoppakee. De score staat alweer op twee uur.

Stap 3 en 4 tegelijk3 Backup maken van de oude kapoote schijf door die ana mijn PC te hangen. Niet lastig, duurt wel eeuwig. Nieuwe installatie op vervangen hardeschijf: duurt ook eeuwig. Kut HP. Weer 2 uur verder.

Stap 5: Bloatware verwijderen, programma's terugzetten en backup terugzetten: weer 2 a 3 uur verder. Want die PC was al geen snelheidsbees

Gelukkig was m'n pa verschrikkelijk dankbaar. Maar dat mag dan ook wel, een gemiddelde verhuizing is sneller klaar dan het herstellen van dit soort shit :X. En je zegt ook niet tegen je eigen vader dat ie het maar mooi zelf uit mag zoeken, waarna ie bij een gemiddelde computerzaak dik wordt afgezet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 september 2010 11:05]


Door Tweakers user SpeedingWilly, woensdag 1 september 2010 15:40

Duidelijk verhaal, leuk geschreven en zeer herkenbaar.

Mijn 'probleem' is een beetje dat je altijd de klos bent bij de (schoon) familie. Als ik daar over de vloer kom ben je het eerste uur ICT-problemen aan het oplossen. En het zijn bijna altijd van die simpele probleempjes die door desinteresse niet opgelost worden maar doorgeschoven worden naar mij met de vraag: "wil jij er even naar kijken/jij hebt dat vast snel opgelost e.d.".

Verder wordt het wel geaccepteerd als je tegelzetter bent en iemand vraagt je om de badkamer te betegelen. Als je dan zegt: "dat is 25 euro/uur excl. materialen", dan zijn ze blij dat ze geen 60 euro hoeven te betalen bij de professional. Als je echter na 2 uur zwoegen het ICT probleem hebt opgelost en je vraagd 40 euro, dan kijken ze je vreemd aan.

Blijkbaar kunnen ze niet zonder ons (we worden namelijk heel vaak gevraagd), maar gewaardeerd worden we ook niet :?

[Reactie gewijzigd op woensdag 1 september 2010 15:41]


Door Tweakers user Stouten, woensdag 1 september 2010 16:55

Ik vergelijk het altijd als mensen me weer is verbaasd aankijken omdat ik zeg dat ik hun computer nu even niet wil fixen en dat ze me anders maar gewoon gaan betalen met auto's.

Als je normaal rijdt met een auto, zoals je geleerd is dan zal de auto minder hard slijten dan waarneer men er mee aan het racen gaat, raggen gaat en allerlei dingetjes (lees: driften, handrem bochtjes, etc) mee uit gaat halen. Doe je dat wel dan mag je auto vaker naar de garage voor onderhoud (¤).

Gelukkig begint mijn omgeving dat eindelijk een beetje door te krijgen, dat "even" naar de computer kijken gewoon werk is. Vroeger deed ik overal de hele dag door bij iedereen computer "klusjes", maar ik verrot het nu gewoon.

Door Tweakers user SpeedingWilly, woensdag 1 september 2010 19:11

0x7e7e schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 23:04:
Dit plaatje is volgens mij in zulke gevallen vaak toepasbaar.
Dat plaatje is eigenlijk wel toepasbaar. Het gaat inderdaad in 99% van de gevallen om "wil jij ... installeren/oplossen/ik heb een probleem met Windows e.d.". Meestal niet de moeilijkste zaken die ook door mensen die niet in de ICT zitten op te lossen zijn, als ze tenminste de TIJD en MOEITE nemen!

Ik heb een ICT opleiding afgerond en werkelijk 0% van wat ik daar geleerd heb op die opleiding heb ik nodig om mensen te helpen. Die kennis heb ik mezelf helemaal zelf bijgebracht door het TE DOEN en er vooral VEEL TIJD in te steken en een gezonde dosis BOERENVERSTAND te hebben en vooral GOOGLE is your friend bij veel problemen.

Als je wilt behangen valt dat ook te leren door het gewoon te proberen. Als je dat niet wilt huur je gewoon iemand in en betaal je de rekening toch. Ik heb laatst mijn huis gestukadoord en ik ben er nu achter gekomen dat ik de volgende keer graag 2000 euro betaal om het professioneel te laten doen door iemand die er verstand van heeft. }:O

Ik sta wel open voor subtiele tips die te gebruiken zijn voor vrienden/kennissen/familie die je niet wilt teleurstellen maar wel wilt duidelijk maken dat voor niets de zon op gaat en dat je er niet altijd op zit te wachten om alle shit op te lossen.


Door Tweakers user DJ-Visto, woensdag 1 september 2010 21:59

Bahmi schreef op dinsdag 31 augustus 2010 @ 23:22:
Ik heb eigenlijk maar 1 persoon voor wie ik echt support lever: Mijn oom.

Het is een ontzettend geweldige vent en kan het ook prima met hem vinden. Dat is ook de enige reden dat ik hem help. Voor de rest van de familie heb ik dat tijdperk afgesloten, ik heb er simpelweg geen tijd meer voor, maar voor die oom maak ik altijd een uitzondering.

Voorbeeldje: Hij heeft een crapload aan USB sticks, en stak die altijd in de zelfde poort zodat de driveletter altijd bij een bepaalde USB stick aankwam. Natuurlijk ging dat een keer fout, en na klein uur aan de telefoon snapt hij nu hoe hij drives kan renamen, vaste driveletters aan volumes kan geven etc.

Hij maakt van alles aantekeningen en hij heeft nu een compleet naslagwerk voor computers (hij zoekt ook altijd van alles op in dit boekwerk), van het editen van videos tot het verwijderen van virussen tot het belang van backuppen. Ik gok dat het zo maar 200-250 A4tjes zijn.

Wat ik nog wel het leukste vind is dat hij van een complete digibeet over de jaren is veranderd in een redelijke computergebruiker. Zijn systeem draait nu al een paar jaar zonder onzin, en de enige keren dat hij me belt is voor specifieke vragen, zoals wat voor beeldscherm het beste bij hem past , of een upgrade naar windows 7 voor hem handig is of dat een of ander pinnacle wanproduct allemaal dingen kapot heeft gemaakt en hoe dat het gemakkelijkst te repareren is. Over de telefoon met wat advies lost hij het meestal zelf op, wat fijn is aangezien hij 100 KM van mij vandaan woont.

tl;dr: Iedereen kan de pot op met zijn computertroubles behalve mijn oom want hij is cool en doet de moeite om het te begrijpen en notities ervan te maken.
Op die blaadjes na heb ik ook zo'n super oom :)
Altijd goed met hem kunnen vinden! Op die a4tjes na.. Hij onthoud het gewoon en hij schrijft op wat hij wil vragen. Afentoe krijg ik een vraag over skype, die beantwoord ik ook altijd maar als ik daar geen zin in heb dan zeg ik gewoon dat ik even geen tijd heb en dan krijg ik altijd ' Oke dan straks of ik bel je wel ' ' is goed ' nou dat werkt prima, als er wat fysiek aan de hand is weet ik een paar mensen daar in de buurt die het kunnen fixen die krijgen dan een email van me :)

Mja, ik heb de rest van de familie behalve een tante van me waar ik binnenkort naartoe ga niet zo vaak hoeven te helpen.. En als het wel moet mooi stuur me een email ik probeer er wijs uit te worden :P

Door Tweakers user deblaauwn, vrijdag 3 september 2010 12:23

:wave: kaesve

Knap om op je eerste blog - goed geschreven - heel T.net te laten reageren. Heel herkenbaar, inclusief vrijwel alle reacties.

Gisteren nog aan de slag geweest bij familie. Die hebben een AM2 3500+ met Vista en een printer die offline gaat. Is in elkaar gezet door de lokale computerjongen daar die er Vista Ultimate bijgeleverd heeft (verdacht?). Ook de USB-aansluiting voor werkte niet.

Haal je dat ding open, zit er een USB-frontje in met allemaal losse adertjes die allemaal een keer niet goed zijn aangesloten :(

'Hij is ook een beetje sloom, kan ik er dan een nieuwe kaart in zetten?'

Ik heb thuis nog wel een systeem staan dat ik ze al eens aangeboden heb, maar ik denk dat het tijd wordt dat ik familie voor een compleet systeem naar de Medion stuur, dan kunnen ze daar support krijgen.
DJ-Visto schreef op woensdag 01 september 2010 @ 21:59:
[...]

... En als het wel moet mooi stuur me een email ik probeer er wijs uit te worden :P
Dat werkt dus niet, want op mijn support-email krijg ik nooit meer antwoord.


Reageren is niet meer mogelijk