De Lokale Computerjongen

Door kaesve op dinsdag 31 augustus 2010 20:15 - Reacties (42)
Categorie: rants, Views: 7.481

Het is best lastig om een goed introductie-artikel te schrijven voor een blog, dat over jezelf gaat. Wanneer je alleen maar over jezelf schrijft wordt het snel saai en oninteressant; wie wilt er nu weten dat ik 18 jaar ben, of vanaf volgende week ga studeren in Utrecht? Irrelevant.
Vandaag gebeurde er echter iets dat zich goed leent om hier te delen en bovendien de gelegenheid geeft een beeld te schetsen van wat u verder van dit blog mag verwachten. Het begon vannochtend. Toen ik eindelijk eens mijn bed uit kwam liet mijn moeder heel nonchalant een e-mail zien van onze provider, xs4all;

"Er doet zich een veiligheidsprobleem voor op uw computer of netwerk, .."

Oh en de laatste tijd kreeg ze weer nieuwe spam - niets speciaals... Behalve dat het steeds van haar eigen e-mail kwam. Ah, nu had ik in ieder geval de waarschijnlijke bron van deze 'veiligheidsproblemen' gevonden.

Tja, dat krijg je. Zoals ongeveer half Nederland denkt mijn moeder goed met computers te zijn en ik weet absoluut niet wat ze allemaal uitspookt. Het liefst doet ze alles op haar computer zelf, door trial en (vooral) error - pas als er écht iets fout gaat vraagt ze om hulp. Dit maal leek haar laptop nog gewoon te draaien dus ze was zich van geen kwaad bewust. Ze protesteerde dan ook hevig toen ik vertelde dat ze toch beter even haar computer uit kon zetten, omdat ik het best zo snel mogelijk het systeem op nieuw kon installeren. Pas toen bleek dat xs4all ons internet voor voorlopig heeft afgesneden, in verband met dat veiligheidsprobleem, kon ik haar overtuigen.

Terwijl ik dit schrijf (hulde aan froyo en de portable wifi hotspot!) ben ik voor de zekerheid alle systemen op ons netwerk opnieuw aan het installeren, waarna ik fijn even met xs4all ga bellen. Bovendien weet ik dat ik binnenkort ook het nieuwe systeem van Opa mag installeren, het oude systeem van Oud-Oom nog eens mag repareren en een keer de tijd moet nemen voor mijn tante om haar gegrond advies voor een nieuwe laptop te kunnen geven. Dat krijg je als je de lokale computerjongen bent, of die reputatie hebt.

Ik geloof dat er hier op tweakers wel meer mensen die reputatie hebben verworven, dus misschien komt dit verhaal u wel bekend voor. Niet dat ik het vervelend vind ze te moeten helpen; deze mensen - mijn familie - zijn ook nooit te beroerd om mij te helpen wanneer ik dat eens nodig heb. Wat mij wel een beetje irriteert, misschien een beetje onterecht, is dat nonchalante gedrag.

"Hey Ken. Mijn externe schijf doet het niet meer. Misschien heb ik de verkeerde stekker gebruikt, maar dat zal het wel niet zijn, toch? Kan jij hem éven repareren?"

Gelukkig ben ik ondertussen binnen de familie uitgegroeid tot een soort algemene computer-autoriteit, dus geloven ze mij redelijk snel als ik dan zeg dat het toch wel die verkeerde stekker geweest zal zijn en dat ik hem waarschijnlijk niet zomaar kan repareren. Pak uw back-up maar alvast.

Nee, het vervelendst zijn die digibeten die niet willen inzien dat hun kennis in de omgang met computers lager is dan.. Tja, laag in ieder geval. Al helemaal als ze jou inhuren voor het een of ander.. Maar ik denk dat ik die verhalen beter voor een andere keer kan bewaren.